Als ik echt wil snappen wat er anders moet, moet ik erop af

14 juli 2022

Inmiddels weet ik dat onze uitvoerende medewerkers niet makkelijk uit zichzelf naar me toekomen om te vertellen wat ze anders zouden willen. Op het onlinespreekuur dat mijn medebestuurder en ik houden, komen niet zoveel collega’s als we hadden gehoopt. En het ondersteunend personeel bezoekt toch vooral de werkconferenties over werkplezier. Daarom ga ik wat vaker naar de locaties. Want als ik écht wil begrijpen wat we als organisatie anders moeten doen, moet ik weten wat er nodig is. Zo draaide ik laatst een dienst mee op een bijzondere locatie van ons.

#FBF3DF

Gevoel van geluk en innerlijke rust
Op het terrein met 39 ruime woningen wonen mensen met een ggz-achtergrond. De woningen staan in een rechthoek en er is een grote gemeenschappelijke binnentuin. Ideaal. Wie gezelschap wil, kan naar de binnentuin of de huiskamer. Wie dat niet wil, blijft in zijn of haar eigen tuin of huis. Ik vind het echt een heerlijke plek. Het samenspel tussen de beplanting, de omgeving en de cliënten die ontspannen door de binnentuin liepen of in het zitje zaten. Toen ik daar liep, bekroop me een gevoel van geluk en innerlijke rust.

Uiteindelijk kwam iedereen toch
Iedereen wist dat ik zou komen. Sommigen konden niet wachten om hun huis te laten zien; anderen bleven juist weg. Ik ontmoette collega’s die er al lang werken en zag het plezier en de passie waarmee ze dat doen. En hoe goed ze de bewoners kennen. Aan het eind van de middag kan – wie dat wil – eten komen halen op een centrale plek. Omdat het druk was, nam ik het opscheppen van het eten voor mijn rekening. Dat vonden de bewoners wel een beetje spannend, maar uiteindelijk kwam iedereen toch met zijn bord naar mij toe. En even later zaten we ontspannen met elkaar te praten.

We moeten er zelf op af
Ineens zag ik een vergelijking met het project werkplezier. We moeten de medewerkers helemaal niet vragen om naar ons toe te komen, we moeten er zelf op af! Door hen aan het werk te zien, ervaar jezelf wat er goed gaat en waar ze tegenaanlopen. En in het contact leren we elkaar beter begrijpen. In de eigen omgeving ontstaat het beste gesprek. Daarom hebben we afgesproken dan onze ambassadeurs naar de locaties gaan. Maar ik denk ook dat we onze conferenties over werkplezier niet meer centraal moeten organiseren, maar juist op de locaties of daar vlakbij.

Ik doe mee!
Actief die verbinding zoeken om te zien en te horen wat er speelt. Maar ook gewoon omdat ik er zelf blij van word. Gelukkig houden we binnenkort weer ons jaarlijkse zomerrooster. Daarin kunnen medewerkers van de ondersteunende diensten in de zomerperiode bijspringen op de locaties. Ik doe mee.

Vorige week konden mensen zich weer opgeven. Binnen een week hadden al 25 collega’s van het hoofdkantoor dat gedaan. Daar ben ik heel blij om. Want als we elkaar ontmoeten, gaan we elkaar vast een heel stuk beter begrijpen.

Meer weten

Paul van der Linden

Bestuurder

Laatste blog
Tijdens locatiebezoek begreep Paul ineens wat hij anders moet doen.

Volg, leef en leer mee!

Triade Vitree is zeker niet de enige organisatie die worstelt met dit thema. Om anderen te laten profiteren van hun leerproces, zijn zij zo dapper om zich te laten volgen in dit traject. Bestuurder Paul, divisiemanager Anna Maria, communicatieadviseur Els, trajectregisseur en ambassadeur werkplezier Patricia, projectleider Jos en regiomanager Sebastian gaan bloggen over hun ervaringen vanuit hun eigen rol zodat anderen ervan kunnen leren. Wat komen ze tegen? Wat leren ze van en met andere organisaties? Waar lopen ze tegenaan? Volg de blogs op www.jeugdhulpallesinhetwerk.nl en via de kanalen van Jeugdzorg werkt!

Eerdere blogs

Ik pieker over de vraag: hoe gaan we van cynisme naar vertrouwen?

9 juni 2022

“‘Ik wil samen met het projectteam keihard aan de slag om het werkplezier terug te brengen, maar ben bang dat we een deel van onze medewerkers niet meekrijgen, omdat ze er geen vertrouwen meer in hebben”, vertelt Paul van der Linden (bestuurder).

Paul van der Linden

Bestuurder

#jeugdhulp #allesinhetwerk

In w er k en en behouden Blijf v oor de jeu g d A ant r ek k elij k e o r g anis a tie Ag r essievrij w er k en Arbeidsmarkteffecten SKJ- re gi s t r a tie Mbo e r s in jeu g dhulp De emancipatie van de professional
In w er k en en behouden Blijf v oor de jeu g d A ant r ek k elij k e o r g anis a tie Ag r essievrij w er k en Arbeidsmarkteffecten SKJ- re gi s t r a tie Mbo e r s in jeu g dhulp De emancipatie van de professional

Nieuwsbrief

Blijf jij graag op de hoogte van de initiatieven van Jeugdhulp. Alles in het werk? Meld je dan nu aan voor de nieuwsbrief.

    Om je de beste ervaring te kunnen geven maken wij gebruik van cookies.
    Door het gebruiken van onze website ga je hier automatisch mee akkoord.
    Wil je meer informatie? Klik dan hier.