De aantrekkelijke professional: het onmisbare puzzelstukje

11 april 2023

‘Nog niet aantrekkelijk’ is niet hetzelfde als falen. Dat ontdekte ik tijdens een leerbijeenkomst over de uitkomsten van het project aantrekkelijke organisatie. Het avontuur is voor onze organisatie bijna ten einde. Er zijn mooie dingen gebeurd de afgelopen 2 jaar. De stenen die in de vijver zijn gegooid, hebben gezorgd voor golven en beweging en dat is hoopgevend voor de toekomst.

#FBF3DF

Tijdens het project is geïnvesteerd in elkaar ontmoeten en meekijken in elkaars keuken, waarin vooral de mensen van kantoor hebben meegekeken op de werkvloer. Ik wil graag vanuit mijn perspectief delen waarom ik denk dat de jeugdprofessional het onmisbare puzzelstukje is in de groei naar een aantrekkelijke organisatie.

 

Een probleem van samen

‘We weten waar het mis is gegaan. Geef het een kans, schouders eronder samen kunnen we dit. We zijn samen verantwoordelijk voor werkplezier’. Ik hoor de woorden, maar ik voel ze niet. Door het woord samen, wordt een gedeelde verantwoordelijkheid gemaakt van veel wat helemaal niet binnen mijn cirkel van invloed ligt. En hoewel ik graag verantwoordelijkheid neem voor wat ik bij kan dragen, voel ik tegelijkertijd de gevolgen van de problemen binnen onze organisatie zwaar op mijn schouders drukken.

 

Belemmering

Het grote verloop aan collega’s door de onaantrekkelijkheid van onze organisatie heeft me veel gedaan. Toch was de samenwerking met nieuwe collega’s snel weer gevonden. Wat me écht belemmerde, waren nieuwe ontwikkelingen binnen onze gemeente die direct moesten worden doorgevoerd. Opeens was niets meer vanzelfsprekend. Nieuwe aanmeldingen, financieringsstroom, perspectief van jeugdigen en gezinnen, verantwoorden en herzien van werkprocessen die tot voor kort duurzaam en effectief waren.

 

Invloed

Denk je nu dat ik niet meer geloof in dat het anders kan? Nee hoor, daar geloof ik zeker in. Sterker nog, het móet anders als we willen dat de eerder gecreëerde beweging blijft. Samen klinkt dan heel logisch, toch voelt het niet passend. Maar hoe kunnen we er dan toch samen voor zorgen dat de beweging blijft? Door verantwoordelijkheid te nemen voor wat binnen jouw cirkel van invloed ligt. Mijn grootste persoonlijke avontuur de afgelopen periode was: hoe zorg ik goed voor mezelf? Hoe ga ik om met kaders en verwachtingen vanuit de organisatie terwijl ik me zo graag hard wil maken voor de belangen van de gezinnen en jeugdigen, voor collega’s en daarmee ook voor de organisatie?

 

Eigen identiteit

Hoe doe je dat eigenlijk, goed voor jezelf zorgen in het ‘samen’ van de grote organisatie? Door goed te voelen wat jij kan binnen jouw mogelijkheden. Het is oké als je zegt dat je er even over na wil denken als iemand iets van je vraagt. Het is oké om nee te zeggen als er iets van je wordt verwacht dat niet overeenkomt met wat jij in je lijf voelt. Heb het lef om voor jezelf te gaan staan en te werken vanuit je hart. Gun jezelf de ruimte om goed te onderzoeken wie jij bent en wil zijn als professional. Pak ruimte voor professionele autonomie en vertel je leidinggevende wat je daarvoor nodig hebt.

Geef ruimte aan wie je bent en wat je hart je zegt, met zelfvertrouwen en een gezonde dosis lef. Dan ben je jezelf. Dan ben jij het onmisbare puzzelstukje in het grote samen. Op weg naar aantrekkelijkheid!

Patricia de Roos

Trajectregisseur en ambassadeur werkplezier

Laatste blog

Volg, leef en leer mee!

Triade Vitree is zeker niet de enige organisatie die worstelt met dit thema. Om anderen te laten profiteren van hun leerproces, zijn zij zo dapper om zich te laten volgen in dit traject. Bestuurder Paul, divisiemanager Anna Maria, communicatieadviseur Els, trajectregisseur en ambassadeur werkplezier Patricia, projectleider Jos en regiomanager Sebastian gaan bloggen over hun ervaringen vanuit hun eigen rol zodat anderen ervan kunnen leren. Wat komen ze tegen? Wat leren ze van en met andere organisaties? Waar lopen ze tegenaan? Volg de blogs op www.jeugdhulpallesinhetwerk.nl en via de kanalen van Jeugdzorg werkt!

Eerdere blogs

Wat er allemaal misging weten we wel, laten we vooruitkijken

27 februari 2023

De trein van de werkgroep Werkplezier ging na een langzame start ineens heel hard. Tot vorig jaar na de zomer de noodknop werd ingedrukt en hij met piepende remmen tot stilstand kwam.

Els Reinders-Minten

Communicatieadviseur

Met LEF verbinden. Mooi gezegd. Maar hoe dan?

30 juni 2022

“Als ik aan collega’s vraag wat er echt anders moet binnen onze organisatie, zeggen ze bijna allemaal: ‘Verbinden.’ Want je verbonden voelen met je organisatie is een heel belangrijk onderdeel van wie jij bent als professional in het werk dat je doet”, zegt Patricia de Roos (trajectregisseur).

Patricia de Roos

Trajectregisseur en ambassadeur werkplezier

Waarom ik het lef heb om werkverdriet een podium te geven

18 mei 2022

‘Ook al voel ik vooral werkverdriet, toch ga ik me inzetten als ambassadeur voor werkplezier.’

Patricia de Roos

Trajectregisseur en ambassadeur werkplezier

#jeugdhulp #allesinhetwerk

In w er k en en behouden Blijf v oor de jeu g d A ant r ek k elij k e o r g anis a tie Ag r essievrij w er k en Arbeidsmarkteffecten SKJ- re gi s t r a tie Mbo e r s in jeu g dhulp De emancipatie van de professional
In w er k en en behouden Blijf v oor de jeu g d A ant r ek k elij k e o r g anis a tie Ag r essievrij w er k en Arbeidsmarkteffecten SKJ- re gi s t r a tie Mbo e r s in jeu g dhulp De emancipatie van de professional

Nieuwsbrief

Blijf jij graag op de hoogte van de initiatieven van Jeugdhulp. Alles in het werk? Meld je dan nu aan voor de nieuwsbrief.

    Om je de beste ervaring te kunnen geven maken wij gebruik van cookies.
    Door het gebruiken van onze website ga je hier automatisch mee akkoord.
    Wil je meer informatie? Klik dan hier.