Wat er allemaal misging weten we wel, laten we vooruitkijken

27 februari 2023

De trein van de werkgroep Werkplezier ging na een langzame start ineens heel hard. Tot vorig jaar na de zomer de noodknop werd ingedrukt en hij met piepende remmen tot stilstand kwam. Dat was onvermijdelijk. De organisatie stond voor enorme uitdagingen waar ze niet omheen kon. Organisatorische problemen, te hoge kosten door o.a. veel inzet van externen en een herstelplan Jeugd dat alle aandacht vroeg van de organisatie.

#FBF3DF

Er volgde een turbulente en ingewikkelde periode en ik zag het thema werkplezier in de verdrukking komen. Ik zag collega’s waarmee ik altijd fijn had samengewerkt vertrekken en moest tegelijkertijd meedenken over de communicatie over de ontwikkelingen in de organisatie. Als communicatieadviseur zit ik overal tussenin en moet ik snel kunnen handelen op de actualiteit. Terwijl ik zeker weet dat ik het nooit allemaal voor iedereen goed kan doen. Daarin mijn balans vinden en houden was soms behoorlijk uitdagend.

 

Soms moet je eerst pas op de plaats maken

We zijn met het werkplezier gestart als optimistische opportunisten zoals we dat vaak doen bij Triade Vitree. We signaleren een probleem en gaan meteen aan de slag met hele toffe ideeën. Dat is krachtig, maar als ik iets heb geleerd van dit proces is dat je soms eerst een pas op de plaats moet maken en dan goed onderzoeken: wat zit erachter? Om daarna te bepalen: welke acties passen daarbij? Toch vind ik niet dat we de verkeerde dingen hebben gedaan.

Er moest echt iets gebeuren, daarvan was iedereen overtuigd. Door het thema werkplezier op de agenda te zetten gingen we veel bewuster met elkaar in gesprek en hoorden we meer van elkaars problematiek. Ik vond het heel leuk om met een enthousiast gedreven projectteam samen te werken en verfrissend om te reflecteren met iemand van buitenaf. En hoewel we pas op de plaats hebben gemaakt, hebben we toch een niet te stoppen beweging in gang gezet.

 

Vertrouwen in de toekomst

Inmiddels rijdt de trein weer en ik heb er vertrouwen in dat we op weg zijn naar een gelukkigere organisatie. Met aandacht voor de juiste dingen zoals leiderschap en besturingsfilosofie. En het leggen van een stevige basis zoals een goed functionerend elektronisch cliëntdossier en duidelijke kaders van het bestuur waarbinnen wij ons werk kunnen doen.

We zijn er nog niet. Hebben tijd nodig om die beweging met elkaar te maken. En dat is een uitdaging met zo’n gemêleerde groep. De collega’s bij Jeugd hebben met andere zaken te maken dan bij GGZ en in de gehandicaptenzorg. Op dit moment is iedereen nog erg met zichzelf bezig. Dat begrijp ik heel goed, want dat is waar je hart ligt. Toch hoop ik daarnaast ook dat we iets meer interesse in elkaar krijgen.

Er is veel gezegd over wat er is gebeurd en inmiddels weten we allemaal wel wat er is misgegaan. En hoewel we nog een weg te gaan hebben is het nu tijd om vooruit te kijken, want daar ligt onze toekomst.

 

Meer weten?

Els Reinders-Minten

Communicatieadviseur

Laatste blog

Volg, leef en leer mee!

Triade Vitree is zeker niet de enige organisatie die worstelt met dit thema. Om anderen te laten profiteren van hun leerproces, zijn zij zo dapper om zich te laten volgen in dit traject. Bestuurder Paul, divisiemanager Anna Maria, communicatieadviseur Els, trajectregisseur en ambassadeur werkplezier Patricia, projectleider Jos en regiomanager Sebastian gaan bloggen over hun ervaringen vanuit hun eigen rol zodat anderen ervan kunnen leren. Wat komen ze tegen? Wat leren ze van en met andere organisaties? Waar lopen ze tegenaan? Volg de blogs op www.jeugdhulpallesinhetwerk.nl en via de kanalen van Jeugdzorg werkt!

Eerdere blogs

Wie helpt me om die mooie verhalen boven water te krijgen?

16 juni 2022

“Medewerkers voelen zich niet gezien en gehoord. Hoe krijg ik hen ondanks alle onvrede over de organisatie, toch zover om mooie verhalen over het werk met mij te delen?”, zegt Els Reinders (communicatieadviseur).

Els Reinders-Minten

Communicatieadviseur

#jeugdhulp #allesinhetwerk

In w er k en en behouden Blijf v oor de jeu g d A ant r ek k elij k e o r g anis a tie Ag r essievrij w er k en Arbeidsmarkteffecten SKJ- re gi s t r a tie Mbo e r s in jeu g dhulp De emancipatie van de professional
In w er k en en behouden Blijf v oor de jeu g d A ant r ek k elij k e o r g anis a tie Ag r essievrij w er k en Arbeidsmarkteffecten SKJ- re gi s t r a tie Mbo e r s in jeu g dhulp De emancipatie van de professional

Nieuwsbrief

Blijf jij graag op de hoogte van de initiatieven van Jeugdhulp. Alles in het werk? Meld je dan nu aan voor de nieuwsbrief.

    Om je de beste ervaring te kunnen geven maken wij gebruik van cookies.
    Door het gebruiken van onze website ga je hier automatisch mee akkoord.
    Wil je meer informatie? Klik dan hier.