‘Wie zichzelf goed kent, ervaart meer autonomie’

Jeugdbescherming west legt met het initiatief ‘Vanaf dag één aandacht voor je persoonlijke ontwikkeling’ de regie voor de loopbaan bij de medewerkers. Dit ‘Koploperinitiatief’ is voorgedragen voor de Impactmaker 2020-Prijs. Wat houdt deze aanpak precies in? En wat levert het op?

#D9E8EE

Hoe kun je medewerkers die net in dienst zijn helpen met het versterken van mentale fitheid? En wie kan binnen de organisatie dat het beste oppakken? Wat moet je doen als je merkt dat je huidige medewerker steeds vastloopt? Of te maken heeft met agressie of met psychische problemen?

Jeugdhulpverleners zijn zelf het instrument
Een door Jeugdbescherming west ontwikkelde ‘begeleidingspiramide’ geeft op een heldere en laagdrempelige manier specifieke begeleidingsinterventies, gericht op ‘versterken’, ‘voorkomen’ en ‘herstel en behandeling’ van nieuwe en huidige medewerkers. Deze piramide is door Jeugdbescherming west zelf ontwikkeld. “We zijn op het idee gekomen omdat er sprake is van een hoog verzuim en een groot verloop binnen de branche. We merkten dat medewerkers het nodig hebben om goed naar zichzelf te kunnen kijken”, vertelt Silvia van Gaal, interne coach en adviseur leren & ontwikkelen. “Als jeugdhulpverlener ben jezelf het instrument en daarom moet je weten hoe je in elkaar zit”, vervolgt ze. “Waar liggen je talenten, je kwaliteiten, je gedragspatronen en wat neem je mee aan ervaring?”

‘Wie zichzelf goed kent, ervaart meer autonomie’

Een medewerker die zichzelf goed kent, zijn sterke kanten weet te benutten, zijn valkuilen kent en weet hoe hij zich kan en wil ontwikkelen, ervaart meer autonomie en is beter in staat tot zelfreflectie en reflecteren in het team. Dat geldt voor startende professionals, maar ook voor zittende medewerkers, stelt de organisatie. De visie van Charles Jenning (70-20-10-leren) over reflectief/sociaal leren is hierbij leidend.

Coaches binnen de organisatie
Speciale coaches opgeleid om reflectief leren een duidelijke plek te geven binnen de organisatie en om dit alles goed te begeleiden. Als het nodig is, kan de ondersteuning en begeleiding snel worden opgeschaald. Zo kan de organisatie functioneringsproblemen, uitval of zelfs uitstroom op een gepaste manier begeleiden of voorkomen.

Minder uitstroom
Dit Koplopersinitiatief werpt vruchten af. Het draagt bij aan het thema ‘Leven lang ontwikkelen’. Ook maakt het ruimte voor medewerkers om gezond te kunnen blijven werken en beperkt het de uitstroom in jeugdzorg. “De uitstroom van nieuwe medewerkers is met ruim vijf procent gedaald in de afgelopen twee jaar”, vertelt Ann Heijndijk, hr adviseur. “Het ziekteverzuim is met anderhalf procent teruggedrongen.” Medewerkers geven aan dat de aandacht van de organisatie voor hun vitaliteit en ontwikkeling zorgt voor meer werkplezier. Ook ervaren ze meer regie in hun loopbaan. Nieuwe sollicitanten geven aan dat ze bewust kiezen voor Jeugdbescherming west vanwege het vitaliteitsbeleid. Zo zet Jeugdbescherming west belangrijke stappen voor het goed inwerken en behouden van medewerkers.

"De uitstroom van nieuwe medewerkers is met ruim vijf procent gedaald"

Stemmen tot 11 december
De vakjury van het Actie Leer Netwerk heeft ‘Vanaf dag één aandacht voor je persoonlijke ontwikkeling’ voorgedragen voor de Impactmaker 2020-Prijs. De Impactmaker-Prijs wordt dit jaar voor het eerst uitgereikt. Deelnemers aan de Actie Leer Netwerk Dagen kunnen van tot 11 december 9.00 uur hun stem uitbrengen. Op 11 december is de finale en de prijsuitreiking live te volgen.

Meer weten?

#jeugdhulp #allesinhetwerk

Om je de beste ervaring te kunnen geven maken wij gebruik van cookies.
Door het gebruiken van onze website ga je hier automatisch mee akkoord.
Wil je meer informatie? Klik dan hier.