#c5d7dd

Een ontbijt met een boodschap: ‘Samen staan we sterk!’

Vanuit de projectgroep Emancipatie van de professional geloven we dat jeugdhulpprofessionals altijd aan het roer kunnen staan van hun eigen loopbaan en hun werkgeluk. Met de ontbijtsessies zijn we in gesprek gegaan met jeugdhulpprofessionals over het thema emancipatie, onder het genot van een heerlijk ontbijt.

Hoe kun je (weer) gaan doen waar je voor staat, zowel als professional als organisatie? Neem je als professional voldoende ruimte om je vak uit te oefenen op de manier die jij belangrijk vindt? Belangrijke vraagstukken om met aandacht, tijd en ruimte over in gesprek te gaan en ervaringen te delen: ‘Samen staan we sterk!’

Voor de eerste twee ontbijtsessies zijn we naar Limburg afgereisd. Bureau Jeugdzorg Limburg en Xonar hadden beide hun deuren voor ons open gezet. Speciale dank aan deze twee organisaties voor hun kracht en kwetsbaarheid om de ontbijtsessies te faciliteren. Personeel is je grootste goed!

 

Moreel letsel door niet het juiste te kunnen doen

Bij het thema emancipatie gaat het ook om de ‘pijn’ die voelbaar is binnen jeugdhulp en hoe je hier ruimte voor kunt maken.  In beide sessies kwam dit schrijnend naar voren. Bij de oefening ‘over de streep’ vroegen we mensen o.a. ‘Voel je wel eens pijn dat je niet het juiste kunt doen?’. In één beweging liep iedereen naar JA. Wij konden het allemaal voelen in de ruimte. Moreel letsel, door niet het juiste te kunnen doen, wordt breed gevoeld binnen jeugdhulp. Een thema wat echt aandacht verdiend!

Er zijn rotsvaste overtuigingen dat er keihard moet worden doorgewerkt, want anders gaat het helemaal mis. Ervaringen over grenzen die niet worden geaccepteerd of uitzichtloze perspectieven voor de gezinnen waar je als professional verantwoordelijk voor bent. Anderzijds is er een enorme dosis passie, doorzettingsvermogen en kracht van professionals  voor hun vakgebied. Ook valt op dat er nog veel gedacht en gevoeld wordt vanuit wij/zij. Gedurende de ontbijtsessies ontstond steeds meer ruimte voor wij. Er is een grote behoefte van de professionals aan verbinding met management en staf, want uiteindelijk is er een gemeenschappelijk doel.

Er kwamen mooie ideeën op tafel voor vervolg. We zijn dus nog niet klaar! Wij zijn in beweging gekomen, een beweging van onderaf, met oog op verbinding met het hele systeem. Deze beweging is nodig om zelf en met elkaar tot betere jeugdhulp te komen. Met de professionals van Xonar en Jeugdzorg Limburg gaan we verder in gesprek. We blijven de krachten bundelen.

 

Interesse of meer weten?

Als de projectgroep in 2023 doorgaat, dan staan meer bezoeken bij organisaties op het programma. Heb jij interesse of wil je iets vragen of delen over dit thema? Mail dan naar emancipatie@fcb.nl

#jeugdhulp #allesinhetwerk

lees verder

Nieuws

Alle opbrengsten tot nu toe in één oogopslag

Ontbijtsessies, de Gouden Microfoon, de Complete agressie-aanpak, het e-book ‘Hoe bouw je een aantrekkelijke organisatie?’, een ‘Kansen in de regio’-kaart, een verkenning naar mbo’ers in jeugdhulp en een prachtige Inspiratieweek in juni. Het is zomaar een greep uit de totale opbrengst vanuit ons programma ‘Jeugdhulp. Alles in het werk’.

Nieuws

De Complete agressie-aanpak nu beschikbaar!

Agressie tegen medewerkers is onacceptabel, dat vindt iedereen. Reden voor de projectgroep Agressievrij werken om een integrale aanpak te ontwikkelen.

Nieuws

Indrukwekkende verhalen bij Bureau Jeugdzorg Limburg

Bureau Jeugdzorg Limburg opende op woensdag 22 juni haar deuren voor iedereen die weleens een kijkje in de keuken wilde nemen. En dat werd een inspirerende middag.

In w er k en en behouden Blijf v oor de jeu g d A ant r ek k elij k e o r g anis a tie Ag r essievrij w er k en Arbeidsmarkteffecten SKJ- re gi s t r a tie Mbo e r s in jeu g dhulp De emancipatie van de professional
In w er k en en behouden Blijf v oor de jeu g d A ant r ek k elij k e o r g anis a tie Ag r essievrij w er k en Arbeidsmarkteffecten SKJ- re gi s t r a tie Mbo e r s in jeu g dhulp De emancipatie van de professional

Nieuwsbrief

Blijf jij graag op de hoogte van de initiatieven van Jeugdhulp. Alles in het werk? Meld je dan nu aan voor de nieuwsbrief.

    Om je de beste ervaring te kunnen geven maken wij gebruik van cookies.
    Door het gebruiken van onze website ga je hier automatisch mee akkoord.
    Wil je meer informatie? Klik dan hier.