Lynnet Frijling

Projectadviseur
Arbeidsmarkttafel Jeugd
“Het zou heel leerzaam zijn om meer te weten te komen over de uitstroom”
#E3E6DC

“Ik heb veel bewondering voor mensen die werken in binnen jeugdhulp. Het is zwaar werk, en je loopt constant het risico op kritiek, weerstand en negatieve geluiden. Het vergt een bepaalde veerkracht om je hierdoor niet uit het veld te laten slaan en je te blijven focussen op waar het echt om gaat: de kinderen.

Ik werk bij FCB samen met werkgevers en werknemers aan een aantrekkelijke sector met sterke mensen en sterke organisaties en goede arbeidsvoorwaarden. We willen er samen voor zorgen dat medewerkers in jeugdzorg hun vak verantwoord en professioneel kunnen doen en daarmee het verschil maken voor kinderen, jongeren en gezinnen. Daarom ontwikkelen wij via Jeugdzorg werk! tools, producten en trainingen zodat zij hun werk op een goede, gezonde manier en met plezier kunnen doen.

Ik mag creatieve oplossingen bedenken en testen voor lastige problemen. Zoals voor de tekorten aan goede werknemers voor jeugdhulp. Dat is een lastig probleem waar niet één makkelijke oplossing voor is. Ik vind het erg boeiend om een probleem te ontrafelen. Signalen uit de branche waar ik aan merk dat er baat is bij ons werk zijn mijn drijfveren. Dat kan persoonlijk zijn van een werkgever of werknemer of in de vorm van positieve reacties op een artikel, tool of project.

Er zijn veel redenen voor werknemers om de sector te verlaten. Het zou heel leerzaam zijn om meer te weten te komen over deze uitstroom. Waarom kiezen ze voor een andere carrière? Of wat motiveert juist om blijven? Deze informatie kunnen we (via de ontwikkeling van een landelijke voorziening) gebruiken om te zorgen dat er voldoende professionals in het vak blijven.

Jeugdhulporganisaties richten zich nu voornamelijk op de eigen organisatie met de vraag: ‘Wat kan ik doen om mijn medewerkers in mijn organisatie te houden?’ Een bredere blik is interessant om te zorgen dat medewerkers binnen de sector blijven als bijvoorbeeld een organisatie ophoudt te bestaan. Hiervoor moeten we samenwerken aan een organisatie-overstijgende aanpak die goed aansluit bij de behoefte van professionals en organisaties. Dat is de grootste uitdaging.”

Aanpak: Blijf voor de jeugd

In w er k en en behouden Blijf v oor de jeu g d A ant r ek k elij k e o r g anis a tie Ag r essievrij w er k en Arbeidsmarkteffecten SKJ- re gi s t r a tie Mbo e r s in jeu g dhulp De emancipatie van de professional
In w er k en en behouden Blijf v oor de jeu g d A ant r ek k elij k e o r g anis a tie Ag r essievrij w er k en Arbeidsmarkteffecten SKJ- re gi s t r a tie Mbo e r s in jeu g dhulp De emancipatie van de professional

Nieuwsbrief

Blijf jij graag op de hoogte van de initiatieven van Jeugdhulp. Alles in het werk? Meld je dan nu aan voor de nieuwsbrief.

    Om je de beste ervaring te kunnen geven maken wij gebruik van cookies.
    Door het gebruiken van onze website ga je hier automatisch mee akkoord.
    Wil je meer informatie? Klik dan hier.