Marjan Besemer

Adviseur Leren en Ontwikkelen
Expertisecentrum William Schrikker
“Het is belangrijk dat organisaties er alles aan doen om professionals te ondersteunen in agressievrij werken”
#F4E2E4

“Ik werk als adviseur leren en ontwikkelen in het gedwongen kader binnen de jeugdzorg. Ik zit zelf niet met cliënten aan tafel, maar weet wel wat het vraagt van professionals om dit werk te kunnen doen. In het gedwongen kader zit niet iedere ouder zit te wachten op hulp of bemoeienis met de opvoeding en de gang van zaken thuis. Om dan toch goed samen te werken aan een betere thuissituatie voor de kinderen, is een vak apart.

De werkdruk in de jeugdzorg is hoog. Teams draaien vaak niet op volle sterkte vanwege een hoog ziekteverzuim of lastig in te vullen vacatures. Het inwerken van nieuwe collega’s voelt soms als dweilen met de kraan open. Terwijl de ene collega een nieuwe professional inwerkt, valt een andere collega uit vanwege de hoge werkdruk of agressie. Dat tij zou ik graag willen keren. En dat tij keer je niet alleen, maar wel met elkaar.

Mijn grootste uitdaging is om jeugdzorgwerkers die met hart en ziel voor dit werk gekozen hebben, te helpen om trots te zijn op hun vak. Professionals met een stevige beroepsidentiteit, die dankzij hun motivatie en ervaringsjaren écht het verschil kunnen maken in het leven van kinderen.

Omgaan met agressie en onveiligheid is onderdeel van het vak. Het is belangrijk dat organisaties er alles aan doen om professionals te ondersteunen zodat ‘agressievrij werken’ niet alleen de titel is van dit project, maar ook echt waargemaakt kan worden in de praktijk.

Ik ben heel benieuwd wat we kunnen leren van professionals uit andere sectoren en welke goede praktijken we groter en bekender kunnen maken.”

Aanpak: agressievrij werken

In w er k en en behouden Blijf v oor de jeu g d A ant r ek k elij k e o r g anis a tie Ag r essievrij w er k en Arbeidsmarkteffecten SKJ- re gi s t r a tie Mbo e r s in jeu g dhulp De emancipatie van de professional
In w er k en en behouden Blijf v oor de jeu g d A ant r ek k elij k e o r g anis a tie Ag r essievrij w er k en Arbeidsmarkteffecten SKJ- re gi s t r a tie Mbo e r s in jeu g dhulp De emancipatie van de professional

Nieuwsbrief

Blijf jij graag op de hoogte van de initiatieven van Jeugdhulp. Alles in het werk? Meld je dan nu aan voor de nieuwsbrief.

    Om je de beste ervaring te kunnen geven maken wij gebruik van cookies.
    Door het gebruiken van onze website ga je hier automatisch mee akkoord.
    Wil je meer informatie? Klik dan hier.