Mirjam van der Guchte

Jeugdbeschermer en ambassadeur Jeugd
Jeugdbescherming West | Zuid-Holland
“Ik vind dat er landelijk beleid voor agressievrij werken moet komen”
#F4E2E4

Als kind wist ik al dat ik later met kinderen wilde gaan werken. Door mijn stage binnen de kinder- en jeugdpsychiatrie ben ik extra gedreven geraakt om kinderen in moeilijke en kwetsbare situaties te helpen. Vanaf dat moment ben ik de jeugdhulp ingegaan.

Wat ik zo mooi vind aan het vak van jeugdbeschermer, is dat je je echt inzet om de meest kwetsbare kinderen zoveel als mogelijk te beschermen tegen het leed dat hun wordt aangedaan. En dat je echt iets voor deze kinderen en hun ouders kan betekenen.

In al die jaren dat ik binnen de jeugdhulp werk, heb ik veel te maken gehad met agressie. Zowel binnen de psychiatrie als binnen de Jeugdbescherming. Agressie is een vorm van geweld die niet goed te keuren is. Hoezeer ik de emoties ook begrijp, het mag gewoon geen reden zijn om je agressief op te stellen. Ik heb zelf veel verschillende soorten agressie meegemaakt: fysiek, verbaal, seksueel getinte agressie, maar helaas ook een doodsbedreiging. Zoiets doet veel met je als persoon.

Ik merk dat er een bepaalde cultuur heerst binnen de jeugdhulpverlening waarin je als werker agressie ‘stoer’ dient te vinden of waarbij medewerkers vinden dat ‘het erbij hoort’. En dat vind ik een slechte gang van zaken. Want agressie is niet stoer en hoort al helemaal niet bij het vak. Ik vind dat er landelijk beleid voor agressievrij werken moet komen, omdat ik zie wat het met de werkers doet. Hoeveel mensen het werkveld verlaten of uitvallen door het meemaken van agressie.

De grootste uitdaging ligt, denk ik, in het landelijk uitspreiden van het beleid en het veranderen van de cultuur binnen de jeugdhulp. Om iets te veranderen zal iedere instantie binnen de jeugdhulp mee moeten in het beleid. En zal er ook ingestoken moeten worden op de voorkoming van agressie en de mogelijkheid om agressie te melden.”

Aanpak: agressievrij werken

In w er k en en behouden Blijf v oor de jeu g d A ant r ek k elij k e o r g anis a tie Ag r essievrij w er k en Arbeidsmarkteffecten SKJ- re gi s t r a tie Mbo e r s in jeu g dhulp De emancipatie van de professional
In w er k en en behouden Blijf v oor de jeu g d A ant r ek k elij k e o r g anis a tie Ag r essievrij w er k en Arbeidsmarkteffecten SKJ- re gi s t r a tie Mbo e r s in jeu g dhulp De emancipatie van de professional

Nieuwsbrief

Blijf jij graag op de hoogte van de initiatieven van Jeugdhulp. Alles in het werk? Meld je dan nu aan voor de nieuwsbrief.

    Om je de beste ervaring te kunnen geven maken wij gebruik van cookies.
    Door het gebruiken van onze website ga je hier automatisch mee akkoord.
    Wil je meer informatie? Klik dan hier.