Dit interview is onderdeel van een tweeluik over de Matchtafel. Lees ook het verhaal van de coördinator van de Matchtafel in de regio Zwolle, Harriëtte Baas.
‘Het is onze plicht om jongeren goede begeleiding te bieden en daarvoor hebben we voldoende goed gekwalificeerde medewerkers nodig. Met die enorme krapte op de arbeidsmarkt, moet je als organisatie alle kanalen benutten die er zijn om die mensen te vinden. De matchtafel is één van die kanalen’, aldus Marie van der Vegte, HR-medewerker bij Trias Jeugdhulp.
‘Er zijn gewoon te weinig mensen om het aantal vacatures te vullen. Dat is een landelijk probleem waar alle werkgevers mee kampen. Sla de statistieken er maar op na. En het ziet er niet naar uit dat het de komende jaren gaat veranderen. Dat moet je niet alleen binnen je eigen organisatie willen oplossen. Ik geloof in delen is helen. Daarom ben ik blij met de Matchtafel. Samen heb je veel meer mogelijkheden om de juiste kandidaten te vinden en van elkaar te leren.’
‘Bij de Matchtafel ontmoet ik HR-adviseurs en recruiters van allerlei bedrijven en de sfeer is prettig. We praten over de nieuwste ontwikkelingen binnen de organisaties. Ieder haalt er wat anders uit. Zelf zit ik er vooral voor de vacatures. Op dit moment kunnen wij bijvoorbeeld moeilijk gedragswetenschappers vinden. Hoe fijn is het dat ik aan vertegenwoordigers van zoveel andere organisaties kan vragen: “Hebben jullie iemand die geschikt is?”
We hebben alle telefoonnummers en e-mailadressen en kunnen elkaar ook buiten de bijeenkomsten opzoeken. Er is een digitaal platform en een besloten LinkedIn-groep. Handig, maar het is fijn dat we elkaar via de bijeenkomsten in het echt leren kennen. Het netwerk is de grootste kracht. Laatst heb ik iemand aangenomen via de Matchtafel. Ik zocht iemand voor de functie jeugdzorgwerker D. Een adviseur van het Werkgevers Servicepunt Zwolle kende iemand die geschikt was en in het verleden in jeugdhulp had gewerkt. Ik heb haar meteen gebeld en gevraagd: “Wil je bij ons solliciteren?” En zij is aangenomen. Zo snel kan het gaan.’
‘Harriëtte Baas is als coördinator is essentieel. Zij is een echte verbinder die alle bedrijven en organisaties bij elkaar brengt. Zij doet dat op zo’n manier dat het voor iedereen een win-win situatie is en zorgt ervoor dat iedereen heel makkelijk aan kan sluiten. Ze heeft echt iets moois neergezet. We komen vijf keer per jaar bij elkaar en zijn in coronatijd overgegaan naar voornamelijk digitaal. Dat vind ik eigenlijk wel prettig, want het is druk in jeugdhulp. Er zijn zoveel projecten die aandacht vragen, dan is het fijn dat het op deze manier veel minder tijd kost.’
De Matchtafel in het kort:
Het woord zegt het eigenlijk al: bij de Matchtafel worden potentieel geschikte kandidaten en vacatures bij verschillende werkgevers aan elkaar gekoppeld. Het doel is mobiliteitsbevordering. Er zijn bijeenkomsten, een digitaal platform en een besloten LinkedIn-groep waar mensen elkaar kunnen vinden.
WGV Zorg en Welzijn is initiatiefnemer van vier Matchtafels in Oost-Nederland voor de regio’s Zwolle, Achterhoek, Stedenvierkant en Twente. De werkgeversvereniging organiseert en faciliteert. Bij de vereniging zijn circa 180 organisaties aangesloten die welkom zijn bij de Matchtafels.
Meer info over de Matchtafels
Leestip!
Lees ook het interview met Harriëte Baas, coördinator van de Matchtafel in Zwolle, over hoe zij het aanpakt en vooral: waarom het werkt.
Friesland
Groningen
Drenthe
Noord Holland
Flevoland
Overijssel
Utrecht
Gelderland
Zuid Holland
Zeeland
Noord Brabant
Limburg
Het lukt organisaties bijna niet meer om hun personeelstekorten zelf op te lossen door de enorme tekorten op de hele arbeidsmarkt. Daarom startte is WGW Zorg en Welzijn in 2018 met Matchtafels om mobiliteit in de regio te bevorderen. Coördinator van de Matchtafel regio Zwolle, Harriëtte Baas, vertelt hoe zij dit aanpakt en vooral waarom het werkt.
Na een turbulente periode bij de inmiddels verdwenen jeugdzorgorganisatie Juzt, besloot Jolijn van Weert haar carrière voort te zetten bij jeugdhulporganisatie Asendo. De periode bij Juzt heeft haar veel inzichten opgeleverd die ze nu dagelijks meeneemt in haar huidige werk.
Als hr-manager van het bankwezen naar jeugdhulp: is dat een grote stap? Jeanette van der Horn – van den Bos besloot begin 2020 de sprong te wagen en kwam in dienst bij Jeugdbescherming Noord & Veilig Thuis Groningen. Een mooi gesprek over lef, kernwaarden en leiderschap.
Blijf jij graag op de hoogte van de diverse initiatieven van Jeugdhulp. Alles in het werk? Meld je dan nu aan voor de nieuwsbrief. Bekijk eerdere edities in ons nieuwsbriefarchief.
Heb je vragen? Wil je een mooi initiatief delen of deelnemen aan één van de projectgroepen? Neem contact op via onderstaand e-mailadres.
Copyright 2022
Blijf jij graag op de hoogte van de initiatieven van Jeugdhulp. Alles in het werk? Meld je dan nu aan voor de nieuwsbrief.
Om je de beste ervaring te kunnen geven maken wij gebruik van cookies.
Door het gebruiken van onze website ga je hier automatisch mee akkoord.
Wil je meer informatie? Klik dan hier.