Inspiratie

Alle mooie en succesvolle voorbeelden uit de praktijk, we delen ze hier graag met jou. Er gebeurt namelijk genoeg om trots op te zijn én om van elkaar te leren. Of je nu jeugdprofessional, hr, facilitair, leidinggevend of bestuurder bent. Samen werken we aan aantrekkelijk werkgeverschap binnen de arbeidsmarkt jeugd. Op ieder niveau. Individueel, met je team, als organisatie, in de regio en landelijk. Leer en inspireer jij mee?

Proeftuin William Schrikker: van groots denken naar concrete resultaten

Hoe kunnen we ons werk aantrekkelijker maken? Met die centrale vraag startte het team van jeugdzorgwerkers Sophia van Ginkel en Romy Bookholt van de William Schrikker Stichting in Amsterdam aan een proeftuin, gericht op de kwaliteit van arbeid. ‘Het traject liet ons vrij kijken naar wat wij mooi en belangrijk vinden aan ons werk en waar onze krachten en talenten liggen, individueel en op teamniveau,’ vertelt Sophia. ‘Het leerde ons hoe we deze kunnen inzetten om de kwaliteit van ons werk beter te maken, maar ook om in te zien wat we daarbij nodig hebben.’

‘We hebben het geprobeerd en gaan het anders doen’

‘Terugkijkend zijn we vanuit prachtige intenties en met veel enthousiasme gestart, maar te ad hoc en te ver van de teams af voor een duurzaam effect’, aldus Norma van Burgsteden, bestuurder van Triade Vitree.

‘Ontbrekend leiderschap is schadelijker dan intimiderend leiderschap’

Stel: je bent als bestuurder of manager al een tijdje bezig met een ‘binden en boeien‘-programma of het thema werkgeluk. Maar de praktijk is weerbarstig. Opbrengsten zijn laag, er blijft veel weerstand en verzuim en verloop dalen nauwelijks. Herkenbaar? Er kan sprake zijn van een verwaarloosde organisatie: het ontbreken van leiderschap waardoor er een kloof is ontstaan tussen leiding en werkvloer. Joost Kampen, veranderkundige, is gespecialiseerd in dit thema en wij interviewde hem hierover.

‘Geef je professionals de ruimte om zelf op reis te gaan´

Er is niet één succesformule voor meer werkgeluk, het zit hem in de reis er naartoe. Tot die conclusie kwam Marielle Visbeen, bestuurder bij Partners voor Jeugd. Deze organisatie is één van de drie organisaties die het leertraject Aantrekkelijke organisaties hebben gevolgd. Zij legt uit waarom ze met werkplezier aan de slag zijn gegaan, wat ze hebben ontdekt en hoe ze verdergaan.  

‘Onze visie: zo normaal als mogelijk’

Het team van Horizon Jeugdzorg (iHUB) locatie Antonius in Castricum voerde JeugdzorgPlus op een heel eigen wijze in. Jongeren krijgen er meer vrijheid en eigen verantwoordelijkheid en dat pakt – ondanks de risico’s – goed uit, voor zowel bewoners als medewerkers. ‘Cliënten die op een andere instelling hebben gezeten kijken hier hun ogen uit,’ vertelt afdelingscoördinator Sandra Raggl trots. iHUB is één van de drie organisaties die onderdeel zijn van het leertraject Aantrekkelijke organisatie.

‘Blijere medewerkers: daar doen we het voor!’

Locatie Antonius (Horizon) van iHUB in Castricum op een zonnige donderdagochtend. Een mooie locatie voor de drie jeugdhulporganisaties van de pilot Aantrekkelijke organisatie om ervaringen uit te wisselen. Naast drie medewerkers van iHUB waren twee medewerkers van Partners voor Jeugd en een medewerker van Triade Vitree aanwezig. Waar staan ze nu? En wat kunnen ze van elkaar leren?

#jeugdhulp #allesinhetwerk

In w er k en en behouden Blijf v oor de jeu g d A ant r ek k elij k e o r g anis a tie Ag r essievrij w er k en Arbeidsmarkteffecten SKJ- re gi s t r a tie Mbo e r s in jeu g dhulp De emancipatie van de professional
In w er k en en behouden Blijf v oor de jeu g d A ant r ek k elij k e o r g anis a tie Ag r essievrij w er k en Arbeidsmarkteffecten SKJ- re gi s t r a tie Mbo e r s in jeu g dhulp De emancipatie van de professional

Nieuwsbrief

Blijf jij graag op de hoogte van de initiatieven van Jeugdhulp. Alles in het werk? Meld je dan nu aan voor de nieuwsbrief.

    Om je de beste ervaring te kunnen geven maken wij gebruik van cookies.
    Door het gebruiken van onze website ga je hier automatisch mee akkoord.
    Wil je meer informatie? Klik dan hier.