Inspiratie

Alle mooie en succesvolle voorbeelden uit de praktijk, we delen ze hier graag met jou. Er gebeurt namelijk genoeg om trots op te zijn én om van elkaar te leren.

Of je nu jeugdprofessional, hr, facilitair, leidinggevend of bestuurder bent. Samen werken we aan een agressiervrije werkomgeving voor jou en je collega’s. Op ieder niveau. Individueel, met je team, als organisatie, in de regio en landelijk. Leer en inspireer jij mee?

‘Veel medewerkers zien het als een ver-van-hun-bedshow’

Steeds meer mensen gebruiken hun toetsenbord om hun boosheid te uiten, ook naar jeugdhulpverleners. Jeugdbescherming west heeft beleid opgesteld om online agressie tegen medewerkers te voorkomen. Laura Vols, communicatiemedewerker, licht het beleid toe en geeft tips.

‘Investeer in een relatie met de cliënt’

Marijke werkt als jeugdbeschermer bij de William Schrikker Groep. Door veel tijd te investeren in het opbouwen van een relatie met cliënten en zich te verdiepen in hun achtergrond heeft ze weinig te maken met agressie.

‘De ABC-piramide zorgt voor de ondertiteling bij bepaald gedrag’

Bijna niemand is uit het niets agressief of bedreigend, er gaat haast altijd ander gedrag aan vooraf. Alice Kwakkernaat, ambulant gezinshulpverlener bij Triade Vitree, gebruikt al jaren met succes de ABC-piramide, een methodiek die zich richt op het voorkomen van agressie door aan te sluiten op iemands gedrag. Ze maakte speciaal voor kinderen en hun ouders een vertaling van het model.

‘Ik ga altijd uit van onkunde bij ouders, niet van onwil’

Lidewey Brinkhof is raadsonderzoeker met adviestaken bij de Raad voor de Kinderbescherming. Als contactpersoon voor hoogrisicocasuïstiek en (uitvoerder) civiele spoed is ze bij veel heftige zaken betrokken. Toch krijgt ze niet vaak te maken met agressie. ‘Ik probeer altijd goed te luisteren en heel eerlijk te zijn.’

‘Een nazorgteam voorkomt dat jeugdhulpprofessionals uitvallen’

Bij Horizon Jeugdzorg krijgen medewerkers die te maken hebben met agressie en onveiligheid snel na het incident persoonlijke aandacht van een nazorgteam. Initiatiefnemer Jojet de Graaf, tot voor kort regionaal beleidsadviseur bij Horizon, vertelt over de totstandkoming van het team en de grote toegevoegde waarde.

‘Geef consequent je grenzen aan’

Subtiele sneren, scheldkanonnades en bedreigingen… In de tijd dat ze in jeugdzorg werkten, maakten Carlijn ten Bos en Christiane Keizer kennis met vele vormen van agressie. Nu geven ze met hun bedrijf DWARS trainingen en coachingstrajecten aan organisaties over agressie en veiligheid. We spraken ze over de invloed die jeugdhulpprofessionals zelf kunnen uitoefenen om hun werk prettig en veilig te kunnen doen. Het belangrijkste advies: geef je grenzen aan en wees consequent.

#jeugdhulp #allesinhetwerk

In w er k en en behouden Blijf v oor de jeu g d A ant r ek k elij k e o r g anis a tie Ag r essievrij w er k en Arbeidsmarkteffecten SKJ- re gi s t r a tie Mbo e r s in jeu g dhulp De emancipatie van de professional
In w er k en en behouden Blijf v oor de jeu g d A ant r ek k elij k e o r g anis a tie Ag r essievrij w er k en Arbeidsmarkteffecten SKJ- re gi s t r a tie Mbo e r s in jeu g dhulp De emancipatie van de professional

Nieuwsbrief

Blijf jij graag op de hoogte van de initiatieven van Jeugdhulp. Alles in het werk? Meld je dan nu aan voor de nieuwsbrief.

    Om je de beste ervaring te kunnen geven maken wij gebruik van cookies.
    Door het gebruiken van onze website ga je hier automatisch mee akkoord.
    Wil je meer informatie? Klik dan hier.