Inspiratie

Alle mooie en succesvolle voorbeelden uit de praktijk, we delen ze hier graag met jou. Er gebeurt namelijk genoeg om trots op te zijn én om van elkaar te leren.

Of je nu jeugdprofessional, hr, facilitair, leidinggevend of bestuurder bent. Samen werken we aan het verschaffen van meer inzicht in de kansen binnen jeugdhulp. Op ieder niveau. Individueel, met je team, als organisatie, in de regio en landelijk. Leer en inspireer jij mee?

‘Fit for the job’ bij Bureau Jeugdzorg Limburg

Bij Bureau Jeugdzorg Limburg doen ze er alles aan om hun professionals een kleurrijke loopbaan te bieden. In dit filmpje legt een HR-professional uit wat dit precies inhoudt en vertellen twee gedreven jeugdhulpprofessionals welke meerwaarde dit voor hun eigen loopbaan heeft.

 

Video afspelen

Innovatie in de praktijk: de happybot bij Youké!

Bij jeugdhulporganisatie Youké krijgen alle medewerkers de kans om goede ideeën te pitchen als het gaat over innovatie in hun werk. Vanuit Blijf voor de Jeugd volgden we een paar enthousiaste medewerkers van Youké in dit proces. Eén van de innovatieve ideeën die naar boven kwam is het inzetten van de happybot Felix: een robothondje waarmee het mogelijk is voor kinderen om op een eenvoudige manier stil te staan bij hun emoties.

Video afspelen

Innovatie bij Youké: ‘Geen eindeloze projectplannen’

We weten allang dat het niet werkt om vanuit een ivoren torentje te roepen: ‘zó gaan we het doen!’. Echte innovatie komt van onderaf, bottom-up dus. Maar hoe zorg je nu voor een innovatief klimaat en een structuur om met alle goede ideeën die er zijn aan de slag te gaan? Met die vraag ging het innovatieteam van Youké zo’n twee jaar geleden aan de slag. Inmiddels heeft het team van zeven innovatiemakelaars het innoveren naar een hoger plan getild. Projectleider Marten Goudzwaard en innovatiemakelaar Ben van Leeuwen vertellen hoe ze het hebben aangepakt.

‘Innoveren kan ook om heel kleine dingen gaan’

Zeker in deze turbulente tijd moet je je als organisatie blijven vernieuwen en ontwikkelen. Maar hoe zorg je er nu voor dat iedereen binnen jouw organisatie de kans krijgt om met zijn goede idee de hulpverlening te innoveren? We volgden Youké in hun proces om medewerkers mee te laten denken over innovatie in een speciaal innovatieprogramma. In dit eerste verhaal interviewden we strategisch adviseur beleid Erik Klaassen en teamhoofd Conny Wijnands over hoe dat ging en wat ze van die periode hebben geleerd.

‘Het stigma van overloper moet eraf’

In dit drieluik vertellen verschillende betrokkenen over de Werkgeverij, elk vanuit hun eigen perspectief. Hr-adviseur Dominique Rijnders (Entrea Lindenhout) en programmamanager Nicolette Horn zijn ook geïnterviewd. 

’Ik werkte als jeugdbeschermer en wist eigenlijk al vanaf het begin: ‘dit doe ik niet mijn hele leven’. Ik had fijne collega’s, uitdagend werk en prima arbeidsvoorwaarden, maar zat na zeven jaar niet meer op mijn plek,’ aldus Suzanne Krul. Zij vertelt over de overstap tussen twee organisaties die bij de Werkgeverij zijn aangesloten. Dat had behoorlijk wat voordelen. Sterker nog, als de stap lastiger was geweest, had ze hem waarschijnlijk helemaal niet gemaakt. En misschien had ze zelfs uiteindelijk de sector verlaten.

‘Als je niet droomt, kom je er niet’

In dit drieluik vertellen verschillende betrokkenen over de Werkgeverij, elk vanuit hun eigen perspectief. Programmamanager Nicolette Horn en jeugdhulpprofessional Suzanne Krul zijn ook geïnterviewd. 

’In 2015 zagen we goed gekwalificeerde mensen de sector verlaten. Allemaal menselijk kapitaal, doodzonde! We hebben die mensen keihard nodig. Ook onze organisatie moest met dertig procent krimpen. Een enorme uitdaging. Dus toen ik over de Werkgeverij hoorde dacht ik: daar moeten wij aansluiten! Zo ben ik vanaf de start betrokken geraakt.’ Aan het woord is Dominique Mijnders, hr-adviseur van jeugdhulporganisatie Entrea Lindenhout.

#jeugdhulp #allesinhetwerk

In w er k en en behouden Blijf v oor de jeu g d A ant r ek k elij k e o r g anis a tie Ag r essievrij w er k en Arbeidsmarkteffecten SKJ- re gi s t r a tie Mbo e r s in jeu g dhulp De emancipatie van de professional
In w er k en en behouden Blijf v oor de jeu g d A ant r ek k elij k e o r g anis a tie Ag r essievrij w er k en Arbeidsmarkteffecten SKJ- re gi s t r a tie Mbo e r s in jeu g dhulp De emancipatie van de professional

Nieuwsbrief

Blijf jij graag op de hoogte van de initiatieven van Jeugdhulp. Alles in het werk? Meld je dan nu aan voor de nieuwsbrief.

    Om je de beste ervaring te kunnen geven maken wij gebruik van cookies.
    Door het gebruiken van onze website ga je hier automatisch mee akkoord.
    Wil je meer informatie? Klik dan hier.