Icon Arrow Icon Arrow back Icon Quote Icon Close Icon Enlarge Icon Calendar Icon Currency Icon Clock Icon Location Icon List Icon Shield Icon Chevron Icon Attachment Icon Download star icon-hat icon-tools
Artikel Werknemers

"Zo fijn als iemand met je stilstaat en prikkelende vragen stelt"

‘Ik vond mijn werk als jeugdhulpverlener heel leuk. Dat was het probleem niet. Maar er waren na zes jaar ook dingen waarvan ik minder energie kreeg’, vertelt de 28-jarige Sanne. ‘Een collega van mij wees me op Sterk in je werk, waar ik gratis loopbaancoaching kon aanvragen. Ik meldde me aan voor twee vrijblijvende gesprekken.’

Hand met bloem

Sanne werkte als ambulant begeleider binnen jeugdhulp en merkte dat ze toe was aan een volgende stap. Sanne: "Ik wilde me ontwikkelen in een andere methodiek, maar dat kon niet in mijn eigen regio. Er waren wel mogelijkheden als ik wilde doorgroeien, maar ik wilde eigenlijk geen nieuwe studie doen. Dus was ik op het punt aangekomen dat ik dacht: wat nu? Via Sterk in je werk kwam loopbaancoach Ellen op m’n pad."

"Ik ben altijd heel loyaal"

"In dat eerste gesprek werd het meteen heel helder. Omdat ze mij en de organisatie niet kende, dacht ze heel objectief mee. Het is fijn wanneer iemand zonder oordeel over jou en de organisatie kan meedenken en prikkelende vragen stelt. Dat hielp mij om te ontdekken wat ik nu echt zoek in mijn werk. Ze stelde vragen waarover ik echt even na moest denken zoals: waar sta je? Wat vind je leuk en waar krijg je energie van? En ze liet me alles vanuit een ander perspectief bekijken. Ik ben iemand die altijd heel loyaal is naar mijn werkgever, collega's en cliënten. Want ook al voelde ik wel wat frustratie over bepaalde dingen. Ik vond het moeilijk om de organisatie waar ik zoveel kansen had gekregen los te laten."

"Het is niet zwart-wit"

Ellen zei: "Je mag dit zakelijk benaderen en gaan voor wat jij wilt.' En ze maakte het behapbaar, vertelde dat het niet zwart-wit is. Ik dacht altijd: ik moet eerst de knoop doorhakken of ik bij mijn werkgever wil blijven of niet. Maar zij zei: 'Kijk rond en solliciteer gewoon eens naar een baan waarvan je denkt: dat is misschien leuk. Je zit nergens aan vast. Je mag na een leuk gesprek met een prachtige organisatie altijd nog zeggen: ik doe het toch niet."

Wij hulpverleners vergeten onszelf soms"

"Door dat gesprek gingen er bij mij allerlei radartjes draaien. Ik voelde weer energie en had twee concrete sporen die ik ging onderzoeken: duidelijkheid krijgen over de doorgroeimogelijkheden bij mijn huidige werkgever en onderzoeken of een baan bij de jeugdbescherming iets voor me is. Want over dat laatste had ik al vaker nagedacht. Dat leek me een mooi beroep en ik dacht: wat heb ik nodig om dat te kunnen uitvoeren? Want ik had wel het gevoel: onder de juiste werkomstandigheden kan ik dit. Maar je hoort zoveel negatieve verhalen over groot verloop, hoge werkdruk en lange wachtlijsten waardoor ik enorm twijfelde of ik daar wel gelukkig van zou worden."

"Ellen vroeg: 'Als je twijfel zit in die werkomstandigheden, waarom ga je daar dan niet heel gericht naar solliciteren? Er zijn zoveel vacatures. Bedenk wat jij echt belangrijk vindt en durf door te vragen en heel kritisch te zijn op die dingen die jij belangrijk vindt. Dan zie vanzelf je welke werkgever bij je past. Dat was echt een eyeopener. Anders had ik waarschijnlijk niet eens gesolliciteerd."

"Ik voelde heel sterk: ik kan hier veel leren en brengen"

"Van mijn huidige werkgever begreep ik al snel dat er wel ontwikkelingen waren, maar pas op de langere termijn. Dat ging mij te lang duren dus heb ik een aantal sollicitaties gestuurd naar verschillende organisaties. Ik had meerdere fijne gesprekken, waarbij ik goed heb doorgevraagd naar de werkomstandigheden en voorwaarden en in gesprek ging met de medewerkers. Er was één werkgever waarbij ik helemaal enthousiast werd. Vooral vanwege het team en hoe ze de dingen hebben georganiseerd. Zo is er veel aandacht voor nieuwe medewerkers. Je krijgt vanaf het begin een ervaren collega als buddy en wordt in alles ondersteund en begeleid. Ik voelde heel sterk: ik kan hier heel veel leren maar ook veel brengen. Toen heb ik de knoop doorgehakt."

"Zo fijn als een onafhankelijk iemand met je stilstaat"

"Tegen anderen die het overwegen om op zoek te gaan naar een andere organisatie binnen de sector zou ik willen zeggen: doen! Wij hulpverleners vergeten onszelf soms. Als je niet lekker in je werk zit, kun je natuurlijk intern binnen je organisatie vragen of er iemand is die je hierbij kan ondersteunen. Maar een loopbaancoach is onafhankelijk en zet je echt even aan het denken. Bij een extern persoon is het makkelijker om open en eerlijk te zijn. Het is zo fijn als iemand met je stilstaat die helemaal op jou is gericht. En jou prikkelende vragen stelt. Ik heb er in ieder geval geen spijt van. Ik werk nu twee maanden bij mijn nieuwe werkgever als jeugdbeschermer en heb het hartstikke naar mijn zin."

Ook interesse in een loopbaancoach? Bekijk de website van Sterk in je werk.

Veel medewerkers hebben naast hun functie een neventaak om zo optimaal gebruik te maken van hun talenten en kwaliteiten"

Wat heb jij zelf gedaan om behouden te blijven voor de jeugd?

'Ik ben vrij ambitieus. Daarom kijk ik steeds naar manieren waarop ik me kan ontwikkelen en verdiepen. Ik vind het ambulante werk heel leuk, maar weet niet of ik dit de komende 35 jaar wil blijven doen, dus ben ik gaan nadenken wat ik nog meer interessant vind en of ik eventueel een combinatie kon maken. Toen ik bij m’n leidinggevende aangaf dat ik geïnteresseerd was in HR en heb gemotiveerd waarom het een toevoeging was voor mijzelf en de organisatie, hebben we besloten dat ik daarin een opleiding kon volgen. Op die manier bleef ik zelf gemotiveerd, kreeg ik een nieuwe uitdaging en kon ik met vernieuwde kennis en expertise ons personeelsbeleid tot een hoger niveau tillen. De jeugdhulp vind ik een boeiende sector, dus als het aan mij ligt blijf ik daar nog wel een tijdje."

Wat is jouw gouden tip om behouden te blijven voor de jeugd?

"Blijf jezelf ontwikkelen en ga met je organisatie in gesprek als je het gevoel hebt dat je huidige werkzaamheden niet helemaal passen: er zijn zóveel mogelijkheden binnen de jeugdhulp."

Tips van Sanne

  • Juist in deze periode van krapte kun je ruimte vragen om wat jij belangrijk vindt in een nieuwe baan. Laat dat onderdeel zijn van het sollicitatiegesprek.
  • Vaak staat de teammanager in de vacature als contactpersoon, maar je kunt best vragen of je een teamlid mag spreken. Die kan je nog beter vertellen hoe het eraan toegaat in de praktijk met de dingen die jij belangrijk vindt.

Vanuit het thema Blijf voor de Jeugd bundelen we kennis, kansen, tools en ervaringsverhalen met als doel om jeugdhulpprofessionals te behouden voor de sector.

Blijf voor de Jeugd is een onderdeel van het programma Jeugdhulp. Alles in het werk. Met dit programma wil Jeugdzorg werkt! werken aan een sterke arbeidsmarkt door te versterken wat werkt.

'Jeugdhulp. Alles in het werk' wordt ondersteund met een bijdrage van de ministeries van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) en Justitie en Veiligheid (JenV).

Overzicht Blijf voor de Jeugd

Jeugdhulp. Alles in het werk

Matthijs Laurs - programmaleider

Meer weten? Neem contact op!

Jeugdhulp. Alles in het werk!

Meer weten? Neem contact op!